“O evaluare psihologică bine realizată reprezintă jumătate de problemă rezolvată”.

Evaluare psihologică la cabinet

Evaluarea psihologică a copilului reprezintă primul pas de făcut, înainte de orice intervenție remedială, de tip psihoterapie, consiliere psihologică sau alt tip de intervenție. Modelul de evaluare psihologică al copilului cu care eu lucrez are urmatorii pași:

Pasul 1: Discuția la telefon cu aparținătorul copilului.
Pasul 2: Prima sesiune la cabinet, care are loc cu ambii părinți/principalii îngrijitori ai copilului, în cadrul căreia vom discuta despre istoricul de dezvoltare al copilului, dificultățile din prezent și modul în care a ajuns la acestea, aspecte legate de mediul familial și mediul educațional. Vom stabili dacă este nevoie de aplicarea chestionarelor/testelor psihologice.
Pasul 3: Sesiuni individuale cu copilul sau sesiuni de evaluare a relației părinte-copil sau sesiuni de evaluare a familiei. Tipul și numărul acestora vor fi stabilite în funcție de ceea ce discutăm la prima sesiune.
Pasul 4: Sesiunea de feedback și prezentare a raportului de evaluare psihologică, care va conține concluziile evaluării psihologice și recomandări de parenting/intervenție terapeutică/educațională, dacă vor reieși ca fiind relevante în urma evaluării psihologice.

Fiecare sesiune durează între 60-90 de minute, în funcție de numărul de persoane evaluate (de exemplu, copilul, copilul și părinții, familia). Numărul sesiunilor variază în funcție de obiectivele evaluării: ce arii din dezvoltarea copilului vom stabili împreună că este necesar să fie evaluate. Vom stabili aceste aspecte la prima întâlnire, care are loc cu ambii părinți.

Ariile de evaluare pshologică clinică pentru un copil sunt următoarele: 

1. Aria simptomatică/sindromatică

2. Aria neurodezvoltării

3. Aria cognitivă

4. Aria adaptativă

5. Aria socială

6. Aria emoțională

7. Aria personalității

Nu realizez evaluări psihologice necesare în situații legale: ex. procese de custodie a copilului pre și post divorț, evaluări pentru acordarea gradului de handicap, evaluări pentru emigrare, etc. 

 

Evaluare psihologică la domiciliu

Procesul de evaluare psihologică realizat în mod profesionist implică prezența copilului și a familiei, în variate formule, la un număr de sesiuni mare (între 5-8 sesiuni), stabilit în funcție de complexitatea evaluării și a numărului de arii de dezvoltare ale copilului de evaluat. 

În situațiile în care există urgențe sau intervenția pzihologică este necesară de început cât mai curând, ofer alternativa unui proces de evaluare psihologică în format intensiv, la domiciliul clienților. 

Acest tip de evaluare respectă etapele propuse în modelul de evaluare la cabinet, însă sesiunile vor fi realizate pe parcursul a 1-2 zile consecutive, iar acumularea de informații prin metoda interviului și a observației clinice va fi realizată în mediul de acasă. 

Numărul de zile și ore pentru evaluare va fi propus după parcurgerea primilor 2 pași:

Pasul 1: Discuția la telefon cu aparținătorul copilului.
Pasul 2: Prima sesiune la cabinet, care are loc cu ambii părinți/principalii îngrijitori ai copilului, în cadrul căreia vom discuta despre istoricul de dezvoltare al copilului, dificultățile din prezent și modul în care a ajuns la acestea, aspecte legate de mediul familial și mediul educațional. Vom stabili dacă este nevoie de aplicarea chestionarelor/testelor psihologice.

Acest format intensiv are avantajul de a scurta durata procesului de evaluare psihologică și de a facilita stabilirea unui plan de intervenție terapeutică mai rapid. 

 

Tipuri de evaluare psihologica

Teste psihologice

In perioada septembrie 2023-septembrie 2025, voi fi in concediu de maternitate, deci nu voi mai prelua cazuri sau supervizari.