Supervizare individuală
Supervizare de grup
Ofer servicii de supervizare profesională individuală în psihoterapie și terapie prin joc pentru:
– Psihoterapeuți în formare/care au finalizat formări de psihoterapie și care lucrează cu copii, adolescenți, familii sau adulți;
– Psihoterapeuți, care indiferent de abordarea psihoterapeutică în care sunt formați, doresc un model de supervizare centrat pe relația autentică și blândă dintre supervizor-supervizat.
1. Psihoterapeuți care lucrează cu copii și familii
Modelul de supervizare oferit pentru acești specialiști în sănătate mentală are la bază elemente din multiplele formări naționale și internaționale pe care le-am avut în psihoterapia copilului, adolescentului, terapia de familie, terapia adultului. Aceste elemente cuprind:
– modelul Dimensiunilor – un model canadian integrativ de lucru în terapia prin joc cu copiii și adolescenții, care oferă o conceptualizare structurată a cazurilor de terapie cu aceste categorii de vârstă;
– modelul terapiilor de familie bazate pe teoria atașamentului și terapie prin joc (elemente de terapie Filială, Theraplay, etc.);
– modelul terapiilor de familie sistemice;
– modelul experiențial, care are la bază strategii terapeutice expresiv-creative, menite să pună în contact clientul de orice vârstă cu Sinele sau autentic;
– modelul integrativ relational, în care primează relația terapeutică dintre client și psihoterapeut.
În supervizare, folosesc aceste modele prin a-i oferi ghidaj și îndrumare supervizatului să-și conceptualizeze cazurile, să adapteze intervenția la nevoile și problematicile psihologice ale clienților săi; de asemenea, ofer resurse informative despre surse de formare sau susțin formarea unor noi abilități ale supervizatului, pentru a oferi intervenții terapeutice etice, structurate și potrivite clienților săi.
Categoriile de problematici psihologice ale clienților, pentru care psihoterapeuții pot cere supervizare sunt:
– copii și adolescenți cu tulburări emoționale;
– copii și adolescenți cu tulburări de comportament;
– copii și adolescenți cu traume interpersonale;
– copii și adolescenți cu probleme relationale;
– copii și adolescenți cu probleme în mediile sociale (grădiniță, școală, alte grupuri sociale);
– familii cu copiii preșcolari, școlari sau adolescenți care au conflicte sau blocaje relationale;
– familii care trec prin divorț;
– familii care trec prin pierderi;
– oferire de consiliere parentală părinților.
Practicienii aflați în etapa de Practicant în Supervizare, Practicant Autonom sau Practicant Specialist, pot solicita supervizare profesională în psihoterapie pentru cazuri de:
– terapie individuală/de grup cu copii preșcolari și școlari;
– terapie individuală/de grup cu adolescenți;
– terapii de familie;
– consiliere parentală cu părinții;
– grupuri de suport pentru părinți.
2. Psihoterapeuți care lucrează cu adulți
Modelul de supervizare folosit este modelul integrativ relațional, care are la bază următoarele componente filosofice și teoretice:
– Abordarea existentială și umanistă: fenomenologie, conștientizare, importanța contactului în dimensiunea „aici și acum”, valori interne de creștere, holism;
– Abordarea Mindfulness și compasiune: conștientizare, acceptare, aici și acum, contact, compasiune;
– Abordarea experiențială, cu elemente expresiv-creative: tehnici creative, tehnici de joc, tehnici de învățare integrată (ambele emisfere cerebrale);
– Constructivism: adevărul este co-creat;
– Perspectiva relatională și intersubiectivă: relația psihoterapeutică și de supervizare primează, focus pe campul interacțional, influența reciprocă în relație;
– Perspectiva dezvoltării: teoriile de dezvoltare ale lui Kohut, Stern și teoria atașamentului;
– Procese inconștiente: transfer, contratransfer, procese paralele;
– Etica profesională.
Categoriile de problematici psihologice ale clienților, pentru care psihoterapeuții pot cere supervizare sunt:
– adulți cu tulburări afective;
– adulți cu tulburări relationale;
– adulți cu traume interrelationale;
– adulți cu tulburări psiho-somatice;
– adulți aflați în situații de criză.
Practicienii aflați în etapa de Practicant în Supervizare, Practicant Autonom sau Practicant Specialist, pot solicita supervizare profesională în psihoterapie integrativă pentru cazuri de:
– psihoterapia individuală a adultului;
– psihoterapie sau interventii terapeutice de grup cu adulți.
NOTĂ: Orele de supervizare realizate cu mine nu substituie orele de supervizare obligatorii de realizat în cadrul unei formări profesionale (pentru practicienii aflați în etapa de Supervizare a formării în psihoterapie).
Sesiunile au loc la solicitarea supervizatului și durează 50 de minute.
Costul sesiunii este 200 lei.
Se lucrează pe baza formularului de conceptualizare a cazului, pe care supervizatul îl primește după prima sesiune de lucru împreună.
Serviciile de supervizare de grup în psihoterapie și terapie prin joc sunt oferite acelorași categorii de psihoterapeuți:
– Psihoterapeuți în formare/care au finalizat formări de psihoterapie/terapie prin joc și care lucrează cu copii, adolescenți, familii.
– Psihoterapeuți care lucrează cu adulți.
Sesiunile de grup au loc o dată pe lună, în ziua de marți, între orele 9:00-12:00. După ce se formează grupul, acesta va fi închis, cu un număr de 10-12 participanți.
Ținând cont de numărul foarte mare de solicitări și de timpul disponibil redus pe care îl am, ofer acest format de lucru în grup mai mare. Eficiența acestui tip de lucru în grup este dată de structura foarte bună a sesiunii, centrată pe eficiența prezentării studiilor de caz. Prezentarea de caz se face doar pe baza unui formular de conceptualizare a cazului, care va fi completat anterior sesiunii și trimis supervizorului, pentru a fi verificat.
Supervizatul poate participa la sesiunea de grup și în situațiile în care nu are prezentare de caz, însă va asista grupul și va oferi suport și feedback, la cerere.
Participanții vor fi împărțiți în grupuri conform categoriilor de clienți cu care lucrează: copii/adolescenți/familii/părinți/adulți.
Pentru mai multe detalii legate de supervizarea de grup, te invit să mă contactezi pe email.