Terapie de familie
erapia de familie este o interventie psihoterapeutica in care doi sau mai multi membrii ai unei familii (de obicei parinti si copii, dar uneori pot participa si bunici, bone, alte rude sau apartinatori) se implica intr-un proces de constientizare si schimbare a unor dinamici relationale disfunctionale, avand sustinerea si ghidarea psihoterapeutului.
In terapia familiei cu copiii prescolari si scolari, folosesc abordari integrative, cu elemente din TheraPlay si Terapie Filiala. Aceste abordari pun accent de realizarea unei relatii de atasament sigure dintre copil si parinti sau restructurarea relatiilor de atasament nesigure sau dezorganizate. Toata interventia are loc prin joc directiv sau non-directiv, in functie de abilitatile si nevoile copilului in paralel cu informarea parintilor si suportul acestora pentru a sustine copilul, dar si in a se sutine pe ei insisi in a facem schimbari.
In terapia familiei cu preadolescenti si adolescenti, folosesc, de asemenea aceste abordari integrative, cu accent pe refacerea relatiilor de siguranta, dar aducem si elemente de constientizare a modului de functionare a sistemului familial- ce aliante constiente sau inconstiente au loc intre membrii familie, care este tiparul de reactie la conflict, cum rezolva problemele, ce resurse si ce factori de risc exista aici. Dupa identificarea acestora, membrii familiei sunt sustinuti in a gasi si aplica noi tipare de relationare si gestionare a conflictelor.