Tipuri de evaluare psihologica

In cadrul Cabinetului meu de Psihologie, pot realiza evaluari psihologice pentru copii si adolescenti (varste intre 0-18/19 ani), pe mai multe paliere de nevoi, care vor fi concluzionate prin intermediul unui Raport de evaluare psihologica. Acest raport si rezultatele sale sunt confidentiale si pot fi folosite doar in scopuri educationale, consiliere scolara, pentru planificarea interventiilor terapeutice sau ca sursa pentru diagnosticul medical. Raportul nu poate fi folosit in situatii juridice (ex. procese pentru custodie, procese impotriva unor institutii etc).

In cadrul oricarui tip de testare psihologica realizata in Cabinet folosesc instrumente psihologice standardizate si validate pe populatia romaneasca (ex. teste, scale, chestionare), pentru care detin liceenta de utilizare, dar si teste proiective (ex. de desen) si tehnici expresiv-creative de evaluare, specifice interventiilor psihologice pentru copiii prescolari si scolari.

  • Evaluarea psihologica a nivelului de dezvoltare

Acest tip de evaluare se poate realiza pentru copii cu varste intre 0-7 ani, pentru a identifica nivelul de dezvoltare pe mai multe arii: cognitie, limbaj, social, emotional, motor si autoingrijire.

Este recomandata pentru:

  • copii care prezinta semne de intarziere in dezvoltare pe oricare dintre ariile mentionate
  • copii care au in istoric probleme in perioada prenatala (ex. infectii ) sau perinatala (au avut o nastere problematica, s-au nascut prematur etc)
  • copii care au trecut prin experiente traumatice sau boli grave in primii 2 ani de viata

Utilitate:

O astfel de evaluare poate informa parintele in legatura cu nivelul de dezvoltare al abilitatilor specifice fiecarei arii de dezvoltare, prin obtinerea unui coeficient de dezvoltare. Cunoscand abilitatile pe care copilul le are dezvoltate la nivelul varstei si pe cele intarziate, pot face recomandari pentru interventii terapeutice potrivite in stimularea si recuperarea celor din urma. De asemenea, parintii vor cunoaste nivelul copilului pe mai multe arii si vor primi recomandari specifice de activitati educationale sau de joc prin care pot sustine copilul in mediul de acasa. Daca copilul este deja inscris intr-un sistem educational, vor fi oferite recomandari pentru o mai buna integrare a acestuia.

  • Evaluarea psihologica clinica a sanatatii mintale

Acest tip de evaluare se poate realiza pentru copii si adolescenti, cu varste cuprinse intre 3-18 ani si implica testarea si screeningul aspectelor cognitive, emoționale și comportamentale specifice unor tulburări psihologice: Tulburarile din Spectrul Autist, ADHD, opoziționism provocator, tulburari emotionale cum sunt anxietatea (atacuri de panică, stres posttraumatic, anxietate generalizată, fobie socială, fobie specifică, anxietate de separare, obsesii și compulsii) sau depresia, Tulburari Alimentare (bulimie, anorexie) tulburări de personalitate, psihoză sau consum de substanțe.

Este recomandata pentru:

  • copii care prezinta simptome specifice tulburarilor mentionate;
  • copii ale caror comportamente si manifestari emotionale/sociale depasesc in durata si intensitate schimbarile care tin de normalitate, care pot aparea in diferite etape de varsta;

Utilitate:

Rezultatele unei astfel de evaluari pot reprezenta bazele unui diagnostic psihiatric (atentie, un astfel de diagnostic poate fi confirmat si pus doar de catre un medic psihiatru), insa principala utilitate consta in ghidarea si realizarea unui plan terapeutic adaptat nevoilor emotionale, sociale sau comportamentale ale copilului sau adolescentului. De asemenea, pe baza acestor rezultate, parintii vor primi recomandari si consiliere parentala cu scopul sustinerii relationale, afective si comportamentale a propriului copil.

In cadrul Cabinetului meu, folosirea unui diagnostic clinic se realizeaza doar in scop psihoterapeutic, pentru alegerea interventiei terapeutice optime, pentru stabilirea unor obiective terapeutice si evaluarea progresului procesului terapeutic. Copilul sau adolescentul va fi vazut prin prisma individualitatii sale, diagnosticul reprezentand doar un aspect al acesteia.

In cazul in care diagnosticul sau simptomatologia clinica a copilului sau adolescentului indica necesitatea unei interventii terapeutice care nu poate fi oferita in cadrul Cabinetului meu, voi face recomandari specifice si voi redirectiona cazul catre alte specialitati de interventie terapeutica.

  • Evaluarea abilitatilor cognitive si a supradotarii

Acest tip de evaluare se poate realiza pentru copii cu varste cuprinse intre 6-16 ani, pentru a identifica abilitatile cognitive si a funcţionării intelectuale generale (CIT), folosind un instrument specific care permite analiza a patru indici cognitivi: Indicele Înţelegerii verbale , Indicele Raţionamentului perceptiv , Indicele Memoriei de lucru şi Indicele Vitezei de procesare. In urma evaluarii, se stabileste un QI- coeficent de inteligenta general.

Este recomandata pentru:

  • copii care prezinta abilitati cognitive inalte;
  • copii care prezinta o dezvoltare inegala evidenta pe diferitele arii de dezvoltare: cognitiv versus emotional, social, motor;
  • copii care prezinta un stil de invatare specific;
  • copii care au probleme comportamentale sau sociale, senzoriale sau de invatare, dar sunt inteligenti;

Supradotarea cognitiva este adesea asociata cu unele tulburari de neurodezvoltare, de aceea aceasta evaluare implica aplicarea unui test de evaluare a functionarii intelectuale generale alaturi de instrumente de screening sau observatie directa, pentru identificarea posibilelor tulburari asociate.

  • Evaluare psiho-educationala, pentru mediul scolar

Acest tip de evaluare se poate realiza pentru copii cu varste intre 3-16 ani, in urmatoarele situatii:

  • pentru intrarea in mediul educational, la gradinita sau la scoala
  • pentru aflarea aptitudinilor necesare in procesul educational
  • pentru screening-ul sau identificarea unor posibile tulburari de invatare (ex. dislexie, disgrafie, discalculie)
  • pentru identificarea comportamentelor si abilitatilor de autoreglare emotionala necesare procesului educational
  • pentru identificarea stilurilor de invatare, in functie de tipul de temperament pe care copilul il are

La finalul unei astfel de evaluari, care include adesea perspectiva parintilor, a profesorilor sau a altor persoane implicate in procesul educational al copilului, voi oferi un raport scris si o serie de recomandari, in functie de concluziile evaluarii.

Illustration of speech bubble icon

In perioada septembrie 2023-septembrie 2025, voi fi in concediu de maternitate, deci nu voi mai prelua cazuri sau supervizari.