Trauma de dezvoltare la copii. Evaluare și intervenție terapeutică

Trauma de dezvoltare este unul dintre cele mai noi concepte clinice și reprezintă acel tip de traumatizare timpurie pe care un copil îl poate experimenta în primii ani de viață, cu efect devastator asupra întregului proces de dezvoltare ulterior. Simptomele traumei de dezvoltare seamănă cu acelea ale majorității tulburărilor de neurodezvoltare ale copilăriei: TSA, ADHD, tulburări de opoziționism, tulburări de comportament, tulburări de atașament și altele asemenea. Adesea, copiii cu traume de dezvoltare sunt diagnosticați greșit, iar intervențiile terapeutice realizate pe baza diagnosticului greșit pot accentua dificultățile copilului și ale sistemului familial. De aceea, a cunoaște specificitățile acestei probleme clinice complexe, a o identifica timpuriu, și apoi a alege și aplica intervenția terapeutică potrivită, este un proces esențial pentru specialiștii în sănătate mintală care lucrează cu copii, adolescenți și familiile lor. În acest context, am creat un curs care vă va oferi informații actuale și bazate științific despre evaluarea traumei de dezvoltare și aplicații clinice ale unor intervenții terapeutice specifice.

Cine poate participa la curs?

– psihoterapeuti (indiferent de orientarea terapeutica)
-consilieri scolari
– psihologi clinicieni
– terapeuti prin joc sau prin arte
– psihopedagogi
– analisti comportamentali
– oricare alti specialisti in interventiile terapeutice cu copiii si parintii acestora

Acest curs este pentru tine dacă lucrezi cu copii și adolescenți care au urmatoarele specificități:
-Au fost abandonati de părinții săi biologici
-Au fost luati de la părinții biologici sau abandonati pentru că au fost abuzati fizic/emoțional/sexual de catre acestia
-Au fost neglijati sever
-Au oscilat între părinți nocivi și prieteni/membri ai familiei care oferă siguranță, pentru o perioadă lungă de timp
-Au suferit multe experiențe adverse, precum moartea unui îngrijitor, bullying, boli fizice
-Au crescut într-o familie care oferă siguranță și iubire, dar care au trait un abuz sexual din afara familiei, la o vârstă fragedă
– Au fost crescuti in asistenta maternala, unde se simțeau în siguranță, dar au fost plasati ulterior într-un mediu sigur al unei familii adoptive
-Au experimentat probleme severe de sănătate și multiple intervenții medicale

Invitați speciali la cursuri sunt: părinți, cadre didactice sau profesioniști din echipa multidisciplinară-medici cu specializări care implică lucrul cu copiii, kinetoterapeuți, preoți. 

Ce vei obține de la acest curs?
Cursul este unul aplicativ, in care vei obtine urmatoarele:
Vei cunoaste teorii actuale, evidence-based, despre trauma de dezvoltare
Vei intelege diferentele dintre stres, stres traumatic si trauma de dezvoltare
Vei lucra cu un instrument clinic de evaluare a traumei de dezvoltare
Vei intelege cu afecteaza trauma de dezvoltare 7 arii specifice in procesul de dezvoltare al copilului
Vei invata sa recunosti si sa aplici elemente din 3 abordari terapeutice, pentru a lucra pe 3 planuri: in lucrul individual cu copilul, in relatia parinte-copil si in lucrul cu parintii
Vei urmari aceste modele terapeutice aplicate in cazul unor studii de caz video

În urma cursului, vei primi o serie de materiale clinice realizate sau adaptate de mine din practica proprie si din literatura de specialitate internațională:
Prezentare a cursului în format PDF
Fișă de conceptualizare a cazului
Fișă de evaluare a traumei de dezvoltare
Multiple materiale psihoeducațional

Manualul de curs este opțional și se achiziționează separat.

Manual curs 7
Trauma de dezvoltare la copii-evaluare și intervenție terapeutică

Cum va avea loc învățarea?
Cursul ramane in ton cu ceea ce este predat, asa ca vei invata prin metode teoretice si practice. Tehnicile de predare sunt:
Predare teoretică
Vizualizare si analizare studii de caz vido
Învățare practica: tehnici de terapie prin joc, tehnici de mindfulness, tehnici somatice, tehnici de imagerie ghidata, tehnici expresiv-creative.
Feedback direct

Trauma de dezvoltare la copii. Evaluare și intervenție terapeutică

Cursul va avea loc pe data de 7-8 decembrie 2024.
Sambătă: orele 10.00-16.00
Duminică: orele 10.00-14.00

Cursul va avea loc online, pe platforma ZOOM. Vei primi un link de participarea dupa confirmarea primita de la mine, pe email.

Preț curs-500 lei

Preț manual curs-100 lei

Plata se face în avans, cu maxim o saptămână înainte de curs, pe baza contractului de prestări servicii semnat.

Trimite un email de înscriere la contact@joclapsiholog.ro, cu următoarele informații: nume curs, nume și prenume, adresa de email, număr de telefon și specializarea profesională.

Vei primi un email de confirmare de la mine, cu informațiile de plată. Inscrierea îți va fi confirmată după realizarea plății și vei primi factura ulterior.

numărul de participanti este limitat. Pot participa maxim 30 persoane.

Cine va facilita cursul?

Andreea Abe Neagu este specialist în sănătate mintală, supraspecializată în evaluare și intervenție terapeutică cu copii, adolescenți, familii, părinti, dar și cu adulți. 


Are specializări naționale și internaționale multiple în psihologie clinică, psihoterapie integrativă, terapie prin joc, terapie de familie, dramaterapie și terapia adultului. De asemenea, este supervizor, formator și speaker în toate aceste specializari. 


Lucrează în practica privată și în colaborări cu diverse instituții și are o prezență activă în mediile de informare online.

Illustration of speech bubble icon

In perioada septembrie 2023-septembrie 2025, voi fi in concediu de maternitate, deci nu voi mai prelua cazuri sau supervizari.